Acceptand provocarea Campania #horecaXperience – next level blogging, care poate fi accesata aici http://horecaschool.ro/horecaxperience , in luna iulie, desemnată la nivel mondial drept “Luna Artei Culinare”, din partea Centrului de training româno-belgian Horeca School, în parteneriat cu proiectul Gourmet Connection și Desertonline.ro care a deschis poarta bloggerilor sa concureze pentru un curs acreditat de bucatar sau patiser sau sa participe la workshopuri organizate de Horeca School și Gourmet Connection sau ..... aici e aici (partea asta m-a impulsionat): pentru a ajuta un caz social, ales de mine, de la casa de copii unde am voluntariat de placere vreo 2 ani si anume caminul ,,The Doors" - Mogosoaia, cu scopul de a oferi unui tânăr defavorizat șansa la un viitor mai bun, am decis sa prezint o reteta sarata, clasica, dar totusi moderna, cu o prezentare inedita, care sper sa va placa.
Organizatorii campaniei acestea sunt:
http://www.horecaschool.ro
http://www.gourmetconnection.ro bineinteles, by Horeca School
Sper ca reteta sa impresioneze juriul si premiul sa il pot dona unui pusti care in pragul varstei de 18 ani sa poata deveni bucatar sau patiser, pentru ca visul de a avea o profesie buna, de viitor si de a pasi in viata cu incredere sa fie realizabil. Cu drag am activat printre copiii de la casa de copii carora doresc sa le donez premiul si pot spune cu mana pe inima ca sunt niste copiii care au nevoie de multa sustinere din partea noastra, mai ales dupa varsta de 18 ani, cand termina studiile si iau viata in piept. O meserie care este cautata acum si intotdeauna este cea pe care o ofera campania #horecaXperience ca premiu, pe care il doresc si il donez unui caz de la casa de copii ,, The Doors", copil pe care il va alege directorul casei, cel care ii indruma si ii protejeaza de ani de zile pe cei din casa.
Ingrediente: pentru inghetata de zmeura si ciocolata alba: 200 gr de smantana de gatit, 250 gr de zmeura proaspata sau congelata, 2 linguri de zahar pudra, 1/2 lingurita de xantan, 10-15 perle de ciocolata alba sau ciocolata alba tocata la cutit cam o lingurita, pentru gust untos, pentru cosuletul de ciocolata: 100 gr de ciocolata amaruie cu 74% cacao, forme de briosa- muffins din silicon, de diferite forme, pentru crumble cu merisoare: 50 gr de unt de buna calitate, 2 linguri de zahar muscovado, 4-5 biscuiti cu migdale rupti in bucatele mici, 10 -12 merisoare tocate si 3 merisoare lasate intregi, pentru crema de zmeura: 300 gr de zmeura , 2 linguri de zahar pudra, 2 linguri de amidon, 2-3 linguri de apa, pentru ganache-ul de ciocolata: 100 gr de ciocolata amaruie cu 74% cacao, cu o lingurita de zahar pudra, daca se doreste mai dulce se pun 2 lingurite si 100 gr de smantana de calitate, pentru asamblare: un penson de bucatarie, platou, zmeura pentru ornat.
Mod de preparare:
1. Inghetata de zmeura si ciocolata alba: se amesteca zmeura cu smantana de gatit, 2 linguri de zahar pudra (daca se doreste mai dulce se pot pune 3 linguri)si o jumatate de lingurita de xantan, 5 minute la mixer la viteza moderata, ca sa se aereze bine. Se adauga bucatelele de ciocolata alba, tocate bine cu cutitul sau perlele, se mai amesteca cateva secunde, eu pun ciocolata alba pentru gustul ei untos-onctuos care ajuta la omogenizarea ingredientelor. Se da la rece sau la masina de inghetata, daca exista in dotare.
2.Cosuletul de ciocolata: pentru 5 cosulete facute in formele de briose sunt necesare 100 gr de ciocolata neagra cu 74% cacao, putin amaruie, la care nu adaugam zahar. Se topeste ciocolata rupta in bucati mici care este pusa intr-un vas de inox pe un vas cu apa clocotita. Se omogenizeaza bine si cand este lichida toata se toarna cate 2 linguri, pe rand in fiecare cosulet de briosa. Eu am cosuletele ca in fotografie, daca aveti alte forme va orientati cat sa puneti. Ar trebui sa puneti o lingura, apoi sa miscati forma ca ciocolata sa acopere peretii uniform, sa completati cu ciocolata topita, daca mai sunt locuri necompletate; ar trebuie ca ciocolata sa fie de 2-3 mm maxim grosime pe peretii formei, iar aceasta sa fie imbracata peste tot, uniform. Excesul se scurge si se lasa doar atat cat este nevoie pentru cosulet. Se pun in frigider pentru 2-3 ore, pe o farfurie plata, distantate intre ele ca sa se intareasca intr-o forma frumoasa.
3. Crumble cu merisoare: se pune untul in tigaie si se topeste la foc mic, se adauga zaharul muscovado si se amesteca usor, apoi se adauga biscuitii cu migdale sfaramati mai mare si se da deoparte. Se pun tot acum si merisoarele tocate, 2-3 lasandu-se la marimea naturala. Se da la racit si dupa ce temperatura a scazut la cea a camerei se zdrobesc cu mana eventualele cocoloase, daca sunt, ca crumble-ul sa fie cat de cat uniform. Se da deoparte.
4. Crema de zmeura: se amesteca zmeura cu zaharul pudra, amidonul si apa si se pun la foc mic intr-o craticioara cu fund gros. Se amesteca bine si cand da in clocot se are grija sa nu se prinda, amestecandu-se mereu pana cand amestecul se ingroasa si devine cremos. Se trece prin sita daca samburii nu va plac, mie imi plac cum crantane cand ii mesteci, asa ca am strecurat doar jumatate din cantitate, restul am lasat-o ca atare. Se da deoparte la racit si din cand in cand se amesteca ca sa nu se faca pojghita deasupra. Se da la frigider acoperita cu o folie de plastic pusa pe suprafata ei pana cand o vom folosi.
5. Ganache de ciocolata: se incalzeste smantana cu grija sa nu fiarba si se toarna peste ciocolata amaruie rupta in bucati mici, se amesteca bine, mai mult timp pana se topeste, se adauga lingura de zahar pudra, din nou se amesteca ca sa se incorporeze. Se amesteca cu mixerul, usor 2-3 minute, apoi se da la frigider 15 minute. Nu il vreau prea intarit pentru a fi pus in cosulet.
6. Asamblarea: se umple cosuletul pe jumatate cu crema de zmeura, cu lingurita, si in cealalata jumatate se pune ganache-ul de ciocolata, se fac dare de la ganache spre crema de zmeura cu o scobitoare, la locul de intalnire de la mijlocul cosuletului.
Se aseaza in platou cosuletul ornat cu o zmeura proaspata, se presara in jur crumble-ul dulceag si crocant cu merisoare, spre mijlocul platoului se fac doua dare diferite cu pensonul, una cu crema de zmeura, acrisoara si alta cu ganache-ul de ciocolata, dulceag amarui. Pe aceste dare se pune o cupa de inghetata de zmeura, scoasa din frigider. Se serveste cu pofta ...mai ales ca este vorba de ciocolata, multa ciocolata, care in aceasta reteta face casa buna cu zmeura acrisoara si parfumata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu