luni, 3 martie 2014

Dovlecei umpluti arabesti cu orez in sos de iaurt


Ingrediente: 10 dovlecei mici si lungi, 300 gr de orez spalat in mai multe ape de amidon si lasat la inmuiat 1 ora, 300 gr de carne tocata de vita, o ceapa mica tocata mic, o legatura de patrunjel tocata sau mai putin, mirodenii pentru carne, eu folosesc 7 spices sau se pot folosi cate un varf mic de lingurita din fiecare: cuisoare, nucsoara, piper, sare, ienibahar, coriandru si camun( un fel de chimen), 400-500 ml de supa de orice fel, strecurata sau apa, 200 gr de iaurt amestecat cu 2 linguri de amidon/faina sau iaurt uscat(laban) diluat in apa si blenduit ca sa fie ca o crema uniforma, diluat cu apă , 2-3 catei de usturoi zdrobiti si ulei de masline. 
Mod de preparare:
1. Se scobesc dovleceii usurel cu grija sa nu se rupa peretii exteriori, se umplu cu apa si se spala bine, se pun la scurs.
2. Se face umplutura: se prajeste in ulei de masline ceapa tocata mic , la care se adauga carnea si mirodeniile si se rumenesc usor 5 minute, se adauga o cana de apa, orezul si patrunjelul tocat , se lasa inca 5 minute si apoi se stinge focul si se lasa la racit deoparte.
3. Se umplu dovleceii la doar 2/3 din interiorul lor si se pun asa umpluti in picioare intr-o oala inalta , unul langa altul. Se adauga un sos ( lichid de fierbere)  care se face astfel: se amesteca separat intr-o oala zeama de carne, iaurtul amestecat cu amidon sau faina sau iaurtul uscat diluat si omogenizat la blender care se incalzeste la foc pina devine  fierbinte.
4.Atunci cand sosul este gata se adauga si se pune in fiecare dovlecel cu polonicul, in interior cu polonicul si apoi se umple oala cu dovlecei cu sos cat sa ii acopere si sa ii depaseasca cu doar un deget. Se adauga sare si piper si cateii de usturoi zdrobiti. Se  lasa la foc mic 30 minute si se verifica ca oala sa aiba inca zeama la final. Se gusta din orez si dovlecel sa fie gata, se da deoparte sa se raceasca un pic pentru a putea fi servite. Se separa dovleceii de zeama , zeama se pune separat in castroane pentru cine doreste. Cand se pun in farfurie pentru servit se adauga si sos de iaurt. Se poate face orez separat pentru a fi servit langa dovlecei.



Dovleceii serviti separat de zeama 


Dovleceii pusi in oala pentru a fi fierti, cat mai apropiati si in picioare, se pastreaza forma si raman intregi.

Un comentariu:

  1. Bună.iaurtul uscat se numeste jamid nu leban (crema de iaurt) care se folosește și la mansaf. Ma bucur ca te am găsit. Maine înce ramadanul și poți o sursa de inspirație. Ramadan karim! Rețetele tale sant din bucătăria iordaniana?

    RăspundețiȘtergere

Magazine on line