Ingrediente: 3 cani de orez basmati, 2 linguri de unt vegetal, 5 cani de supa de vita sau alt lichid, 2 lipii libaneze, ulei pentru prajit, o cana de migdale, 1 kg de carne rasol de vitel, 3-4 crengute de busuioc, 2 ardei iuti, 2 lamai zemoase, sare, o lingura mare de 7 spices, o ceapa mare.
Mod de preparare:
1. Se pune la fiert rasolul de vita cu o ceapa taiata in 4 si sarea si mirodeniile 7 spices( care sunt: o parte piper negru, o parte scortisoara, o parte nucsoara, o parte coriandru, o parte ginger si o parte cuisoare, poate varia usor de la o regiune la alta, dar astea sunt proportiile in general) si se lasa la fiert o ora. Se pun migdalele la fiert in apa 5 minute, se dau deoparte si se scurge apa, se scoate pielita lor si se lasa deoparte.
2. Se prajeste lipia libaneza rupta in bucati mari in ulei incins, ca sa se rumeneasca pe o parte si pe alta bine si se scoate la racit pe platoul pe care vom servi. Se distribuie sa acopere platoul si se lasa la racit.
3. Se prajesc in acelasi ulei si migdalele decojite doar usor 4-5 minute amestecand mereu pentru ca se pot arde repede. Se scot din ulei pentru ca daca raman se vor praji inca mai mult datorita temperaturii sale. Se pun deoparte.
4. Se pune orezul la facut respecatand urmatorii pasi: se pune orezul masurat in oala de teflon, se adauga zeama fierbinte, clocotit si untul vegetal, sarea si inca o lingurita de mirodenii 7 spices, se amesteca bine cu o lingura si se verifica ca lichidul sa fie deasupra orezului cu 2 degete, atunci se pune capacul si se inchide etans, cu focul la maxim. Se lasa focul la maxim pina ce da un clocot , apoi se da focul mic si se socotesc 10 minute de fierbere la foc mic. Se inchide focul dupa cele 10 minute, se amesteca rapid orezul cu o furculita si se mai lasa inca 15 minute acoperit cu capacul si un prosop peste capac ca lichidul inca ramas sa fie absorbit si boabele sa se umfle frumos.
5. Se aseaza peste painea din platoul de servit, un strat de orez basmati, se toarna din zeama ramasa de la carne cu polonicul ca sa se inmoaie, se distribuie carnea peste si migdalele deasupra.
6. Se face o zeama de gust din ardeii iuti pisati bine impreuna cu busuiocul si ceva sare intr-un mojar, se adauga zeama de lamaie si zeama de carne. Acest sos se potriveste la gust si se pune in boluri ca sa fie servit langa orez.
Orezul pus peste blatul din paine
Se zemuieste orezul cu zeama de carne rezultata din fierberea carnii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu