vineri, 7 martie 2014

Tort festiv de ciocolata, mandarine si caramel



Ingrediente: pentru blat de pandispan: 7 oua la temperatura camerei, 210 gr de faina si 210 gr de zahar si un varf de sare, 
pentru crema ganache cu ciocolata neagra: 200 gr de ciocolata rupta in bucati mici, 200 ml de frisca, 
pentru sosul caramel200 g zahar, 70  gr de 

unt si 150 ml smanatana grasa pentru frisca, 

bombonele pentru decor , eu am folosit stafide 

in ciocolata, ciocolata alba pentru  decor si 

biscuiti colorati, o cutie de compot 

mica de mandarine cu tot cu zeama care va fi 

folosita la insiropat blatul. 


Mod de preparare:
1. Se face blatul de pandispan prin mixarea oualor cu zaharul foarte bine si stropul de sare pina isi schimba culoarea si pina cand ridicand paletele mixerului sunt urme in spuma. Se incalzeste cuptorul la 180-190 grade.
2. Se incorporeaza faina cate putin , se amesteca cu o lingura una dupa alta  pina se termina toata cantitatea. Se pune in tava de cuptor de dimensiunea de 26 cm si se niveleaza ca sa nu faca cocoasa la coacere si sa fie uniforma ca suprafata.
3. Se loveste tava de cateva ori ca bulele de aer sa se ridice la suprafata si se pune tava in cuptor.
4. Se micsoreaza temperatura la 170 si se lasa la 20-25 minute.  Nu il scoatem afara, ci il lasam cu usa intredeschisa sa se raceasca, nu complet, ci usor si fara impact de aer rece direct care l-ar turti si i-ar strica forma. 
5. Se scoate si se rastoarna pe gratar , se lasa deoparte pandispanul. 
6. Se face ganach-ul prin amestecarea pe bain marie a ciocolatei  cu smanatana grasa care se amesteca dupa topirea ciocolatei cu mixerul la viteza mare.  Cand incepe sa se lege si sa se ingroase se micsoreaza viteza si se lasa inca 4-5 minute la mixat cu mici pauze. Se da la rece. 



7. Se face sosul de caramel: se pun la ars in tigaie zaharul si cand devine auriu se amesteca bine ca sa se inmoaie toata cantitatea, se adauga untul si se amesteca rapid apoi se adauga smanatana si iar se amesteca energic in 2-3 minute.
8. Se da  deoparte si se continua sa se amestece pina se ingroasa si devine compact si onctuos.
9. Se raceste si se da deoparte. Se taie blatul in 3 bucati cu un cutit lat si lung, umezit .
10. Se pune prima foaie de blat, se umezeste cu cateva lingurite de sirop din compot, se adauga sosul de caramel , se uniformizeaza si se adauga a doua foaie, se umezeste cu putin sirop si se adauga fructele taiate mic, unele langa altele, se adauga crema ganache peste si se uniformizeaza usor. 
11. Se adauga o alta foaie si se umezeste usor, se adauga ganach-ul cu care se unge suprafata foii si de jur imprejurul tortului si se uniformizeaza. Se decoreaza cu ceea ce dorim . Se da la rece pina a doua zi cand se poate servi .  



La mine nu a rezistat pina a doua zi, dupa 2 ore a fost solicitata taierea sa ...asa ca 
m-am conformat ...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Magazine on line