Ingrediente: 500 gr de linte rosie, 2 cepe tocate mic, ulei de masline, camun sau chimen turcesc (http://condimenteweb.ro/condimente/chimion-c47) , piper si sare, zeama de la o lamaie, patrunjel tocat, ca garnitura: rucolla, ardei iuti murati, ridichi, rosii, lamaie, ardei iuti proaspeti, muraturi.
Mod de preparare:
1. Se prajeste in ulei ceapa pana devine aurie si moale. Se scoate ceapa din ulei si se pune deoparte.
2. Se pune lintea spalata bine in oala si se apauga apa sa o acopere bine si se lasa la foc mediu, cand clocoteste se da focul mic pentru ca va da pe dinafara daca focul este iute.
3. Se lasa la foc 20-30 minute, daca este necesar se mai adauga apa ca sa fie destul de lichida si cremoasa. Se asezoneaza cu sare, piper, camunul ( chimionul turcesc) si zeama de lamaie. Lintea este gata atunci cand bobul este moale si zdrobit si supa groasa. Tocmai acest condiment da gustul specific arabesc al supei, care va deveni altceva daca se utilizeaza alt condiment. Aici se foloseste pentru a usura digestia lintei.
4. Se pune in farfurie si se presara ceapa si patrunjelul deasupra. Se serveste cu ardei iute proaspat sau murat si celelalate verdeturi , dupa gust .
Despre linte se pot spune multe, face parte din galeria gastronomica a multor tari, Turcia , tarile arabe, gatita in multe moduri, ieftina si spornica , este usor accesibila si totodata deosebit de utila corpului prin aportul de minerale si saruri adus.
Multe informatii despre aceasta leguma de culoare rosie, portocalie, verde sau maronie, de dimensiuni mici, cat o lentila( de unde ii vine si numele) sau mai mare , cat un bob de mazare gasiti la acest link:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Linte
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu