Ingrediente: pentru foi: 150 g unt gras, 3 linguri de miere de albine , 2 oua intregi, 230 g zahar pudra, 550-600 g faina, depinde de unt si mierea de albine, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 1 lingura otet,
pentru crema: 1 cutie de lapte condensat , 250 g unt, 600 ml lapte, 2 linguri de esenta de vanilie sau rom, daca va place, 2 plicuri de budinca de vanilie si daca este necesar 2-3 linguri de amidon , depinde de consistenta cremei, trebuie sa fie legata si sa nu curga, pentru decor: nuci macinate si prajite cu zahar ars zdrobit.
Un deliciu cu miere de albine
Mod de preparare:
1. Prepararea foilor: Intr-o cratita punem untul, mierea si zaharul pudra la foc mic si amestecam pana se topesc ingredientele, dar nu trebuie sa fiarba, ci doar sa fie omogenizate si topite. Adaugam ouale, cate unul pe rand, amoniacul stins cu otet si amestecam continuu. Lasam sa fiarba pana devine ca o spuma si fierbem pana se caramelizeaza din zahar si compozitia devine maronie. Atentie la acest moment , sa nu se arda, in acest moment luam oala de pe foc si lasam sa se raceasca 5-10 minute. Dupa acest timp adaugam faina cate putin si amestecam energic. Daca vi se pare ca aluatul este foarte tare nu puneti toata faina. Aluatul obtinut se intinde imediat, pe un blat presarat cu faina, altfel este foarte greu sa il intindem, nu se intinde omogen , se va rupe si se va crapa.
2. Se imparte aluatul obtinut in 5 parti egale si il intindem de dimensiunea tavii pe fundul careia vrem sa coacem foile. Se poate intinde si apoi se decupeaza fundul tavii, va fi un rotund cu margini omogene, restul aluatului se pune la urmatoarea foaie , grosimea trebuie sa fie cam de 4-5 mm, ele mai cresc si se umfla un pic. Intindem toate foile pe hartie de copt si le coacem pe fiecare pentru 5 minute in cuptorul incins la
180 grade.
3. Se dau deoparte sa se raceasca , rasfirate, nu una peste alta.
4. Prepararea cremei: Pregatim budinca de vanilie folosind cantitatea de lapte specificata, plicurile de budinca si zaharul sau putem face noi o budinca de vanilie cu lapte, oua si zahar. Cind se ingroasa si incepe sa fiarba budinca, o luam de pe foc si continuam sa amestecam pana se raceste, scopul amestecarii este de a nu se forma crusta la suprafata cremei. Adaugam laptele condensat din conserva si mixam rapid ca sa se incorporeze complet. Apoi incorporam untul moale dupa ce crema s-a racit bine si mixam cat sa obtinem o crema pufoasa si neteda. Daca este necesar si este prea moale crema se adauga amidonul si se amesteca energic si o punem la frigider 1-2 ore sa se ingroase si sa se raceasca de tot.
5. Asamblarea prajiturii: Intr-o tava cu peretii detasabili asezam prima foaie. Turnam 1/5 din cantitatea de crema si o intindem cu atentie pe toata suprafata prajiturii. Asezam urmatoarea foaie si tot asa pana punem ultima foaie a prajiturii, foaie peste care intindem cantitatea de crema ramasa. Presaram peste stratul de crema de la ultima foaie nucile macinate care in prealabil au fost prajite astfel: Am ars in tigaie niste zahar, 2-3 linguri si cand a devenit lichid l-am varsat pe un blat uns cu unt , blatul de bucatarie sau alt blat , cu grija. Dupa ce se raceste se zdrobeste cu ciocanul de snitele si se asterne peste nucile de pe tort. Se poate decora cu ciocolata , pentru cine doreste. Eu prefer doar sa simt gustul de miere cu nuci si atat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu