duminică, 2 martie 2014

Sarmale din varza murata



Ingrediente: o capatana de varza murata desarata si spalata bine, 200 gr de orez cu bobul rotund, 300 gr de sos de rosii , 300 gr de carne tocata, cimbru, sare, piper, 3-4 linguri de bulion, 200 ml de ulei de gatit, patrunjel tocat, o cana de ciuperci tocate foarte mic, foi de dafin, o ceapa tocata mic,o crenguta de cimbru sau cimbru macinat.
Mod de preparare:
1. Se amesteca ceapa tocata cu ulei si se caleste la foc mic, se adauga carnea si se amesteca usor inca 5 minute, se adauga orezul spalat si scurs de apa. Acum se adauga o cana de apa si se amesteca ca orezul sa absoarba apa , se adauga piperul, cimbrul si o lingura de bulion, se amesteca si se presara la sfarsit patrunjelul tocat si ciupercile tocate foarte mic.


Sarmalele acoperite cu bulion inainte de a le pune la foc


 2. Se desfac foile de varza si se taie in doua, se scot cotoarele si nervurile, acestea se toaca si se pun dedesubt sub sarmale, pe fundul oalei . Se umplu foile si se strang bine, se plaseaza una langa alta, fara spatii intre ele, ca sa se ocupe toata suprafata oalei. Mie imi ies in general dintr-o capatana cam 2 randuri de sarmale intr-o oala de 5 l. Deasupra se pune foaia de dafin si sosul de rosii cat si 2-3 cani de apa cu bulion, cam cat sa le acopere si sa le depaseasca cu 2 degete.Se presara cimbrul si se adauga canita de ulei de gatit sau de masline, daca va place.
3. Se pun la foc mic si se lasa 30 minute, din cand in cand se zgantaie oala ca sa se aseze. Daca zeama s-a evaporat se mai adauga apa calda si se lasa la foc ca orezul sa se faca . Se dau la cuptor sa scada inca 20 minute pentru a se rumeni. 
4. Se servesc cu smantana si mamaliguta si ardei iute  sau cum doreste fiecare.


Magazine on line