vineri, 17 ianuarie 2014

Tort crocant cu crema de castane si pere ( dupa Good Food - Romania )


Acest tort superb este inspiratie Good Food : 


Ingrediente: pentru blatul crocant130g de zahăr ( eu am pus zahar brun ), 3 linguri de miere, 60g de unt nesarat de la temperatura camerei,  100g amestec de nuci maruntite la blender ( nu am avut si am pus doar nuci , fara alune ) , 1 linguriță extract de vanilie sau esenta de vanilie,  80-100g fulgi de porumb fara zahar ( daca se folosesc fulgi cu zahar , se scade din cantitatea de zahar 30 gr), pentru crema ganache100g de frișcă lichidă,  100g de ciocolată neagră cu 50% cacao,  2 gălbenușuri proaspete, 1 pară tare , curățată de coajă și tăiată cuburi mici, pentru foile subtiri: 10 foi de placinta subtiri gata facute, unt pentru uns foile, un albus pentru uns foile, pentru crema cu castane 250ml de lapte, 2 ouă, 25g de făină, 50g de zahăr, semințele de la 1 păstaie de vanilie sau vanilie, 75g de unt la temperatura camerei, 80g piure de castane, pentru decor: zahar brun, nuci pisate , pere feliate foarte fin si caramelizate in sirop de zahar la cuptor si figurine din zahar ars sau orice altceva aveti la indemana si va place.


Mod de preparare:
1. Se face blatul: se caramelizeaza zaharul si mierea pina se fac brun inchis. Se adauga untul moale si se amesteca energic , apoi nuca maruntita la blender si fulgii de porumb. 
2. Se pune amestecul intr-un vas pentru tort cu marginea detasabila si uns cu unt si se aplatizeaza cu o lingura inmuiata in apa ca sa se formeze un blat compact si crocant si cat de cat egal ca grosime . Se pune deoparte blatul pina se va face ganache-ul.
3.Se face ganache-ul:  se amesteca pe baie de apa frisca lichida cu ciocolata rupta in bucati, esenta si galbenusurile, adaugate cate unul , pe rand si se amesteca bine cu mixerul, se adauga perele cuburi, se amesteca din nou si se aseaza peste blatul crocant in forma de tort. Se dau la rece 45 minute.
4. Se prajesc la cuptor usurel foile de placinta unse cu unt si albus, dupa ce au fost taiate de marimea blatului. Se poate presara un strop de zahar brun in albus, ii va conferi un gust bun.
5. Se face crema de castane: se pune laptele cu zaharul la incalzit . Se amesteca galbenusurile cu faina si se adauga la laptele incalzit, se amesteca energic si la foc mic se asteapta sa se ingroase. 
6. Se raceste crema si se adauga untul, incet, cu mixerul , apoi piureul de castane cu atentie sa nu se taie crema. Se da la rece 30 minute.
7. Se face decorul: perele curatate se taie felii subtiri si se face un  sirop din 3-4 linguri de zahar si tot atata apa. Se ung perele cu siropul si se pun in  cuptor la uscat cam 45 de minute pe hartie de copt, la foc mediu. Se vor carameliza si intari dupa racire. Se fac din zahar ars figurine, pe foaie de copt.
8. Se ansambleaza tortul: pe blatul cu ganache-ul scoase din tava se va pune cu posul din crema de castane ( eu nu am avut si am folosit o seringa de ornat care a facut niste movilite de crema) si se pun apoi foile coapte crocante, cam 2-3 , din nou se fac floricele de crema de castane si se continua cu inca 2-3 foi de placinta crocante. Deasupra se presara nucile si zaharul brun si se infig decoratiunile para sau cele de zahar ars cum le-am facut eu ( se topeste zaharul si se toarna pe hartie de copt intr-o forma oarecare, se raceste si apoi se scoate forma intarita) . 
9. Se da la rece tortul pentru cateva ore, se serveste. 


  Taierea foilor dupa marimea tavii de blat

Blatul  asezat in tava 


 Un tort deosebit, distins si delicios



 Tortul gata de servit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Magazine on line