miercuri, 11 decembrie 2013

Tarta acrisoara de lamaie





Ingrediente:
Oua - 4 galbenusuri
Zahar - 180 gr zahar tos, zahar pudra pentru pudrare la final
Lapte - 200 ml lapte gras
pentru aluat tarte - 300 gr faina, 100 gr de unt si 2-3 linguri de lapte.
faina - 50 gr
amidon - 2-3 linguri
coaja rasa de lamiie - de la 2 lamai
zeama lamiie - de la 2 lamii
vanilie - 1/2 baton
Mod de preparare:
1.Se face aluatul: se amesteca faina cu untul sfaramat, nu topit si se framanta rezultand un aluat moale si legat, daca este prea vartos se adauga laptele. Se da la frigider 30 minute. Apoi  pe o planşetă pudrată uşor cu făină se intinde si se pune in forma de tarta unsa in prealabil  care va sta în frigider inca 20 de minute. Se ridica aluatul si pe peretii tavii de tarta care au fost unsi cu unt si pudrati cu faina.
2. Se încinge cuptorul la 190° C. Se inteapa aluatul din loc in loc ca sa nu se umfle si se coace usor timp de 15 minute – marginea trebuie să înceapă să prindă culoare. Se micşorează temperature cuptorului la 140°. Se lasa 5 minute , apoi se da deoparte tava.
3. Intre timp intr-un castron, se bat ouăle, cele patru gălbenuşuri şi zahărul, apoi se încorporează laptele cu amidonul, cite o lingura pe rand. La urmă se adaugă zeama de lămâie (va îngroşa compozitia) cu grija amestecand energic. Se adauga si coaja rasa la final. Se lasa 10 minute sa se ingroase la foc mic.
4.Se strecoară umplutura de lămâie printr-o sită foarte fină, într-un vas mare, se adauga vanilia la crema rezultata. 
5. Se toarnă umplutura în tartă şi se coace tarta 50-60 de minute, la foc mediu până ce umplutura se încheagă, la foc mic. În mijloc poate rămâne o zonă moale care se va intari cand tarta se va raci. 
6.Se lasă tarta să se răcească de tot. Se pudreaza cu zahar pudra ( optional) .Eu nu am pus ca facem dieta...


Secretele bucatarului:
laptele sa adauga rece, iar galbenusele se adauga pe rand, incorporandu-se bine. Se va servi de la frigider.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Magazine on line