Ingrediente: frunze de varza proapata , oparite si la care s-au taiat nervurile, umplutura de orez si carne ca la dovlecei( a se vedea reteta de pe blog) , 2-3 capatani de usturoi, lasate cu coaja lor, sare si piper , o lingura de pasta de tomate si chimen(cumin), zeama de lamaie.
Mod de preparare:
1. Se pregatesc si se oparesc frunzele si se curata de nervuri.
2. Se intinde pe o farfurie frunza si se pune umplutura in mijloc. Se acopera cu lateralele frunzei umplutura si se ruleaza pina la capatul frunzei. Forma finala este mai lunga decat cele romanesti cu care ne-am obisnuit . Se pun in oala una linga alta, inghesuite , fara loc intre ele. Se intercaleaza usturoiul, cateii cu tot cu coaja, se adauga zeama de la o lamaie si se acopera cu o farfurie intoarsa ca sa le tina in interiorul oalei fara a se deforma la fierbere.
3. Se pune apa cat sa le depaseasca cu 2-3 degete peste si se adauga o lingurita de pasta de tomate diluata in apa la lichid, se presara sare si piper si chimen ( camun).
4. Se lasa sa stea la foc mic pina scade apa si se verifica rigiditatea frunzelor de varza, daca sunt moi se lasa sa se raceasca pentru a fi servite , daca sunt inca tari se mai adauga apa si se lasa inca 10--15 minute la fiert, apoi se lasa la racit. Dupa ce s-au racit se pot rasturna din oala pe un platou. Daca sunt calde se vor sfarama , de aceea trebuie asteptat sa se raceasca ca sa poata fi manipulate.
5. Se pot servi cu smantana sau zeama de lamaie stoarsa proaspat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu