Painea noastra cea de toate zilele
Ingrediente: un cub de drojdie dizolvat in lapte cald, 500-600 gr faina integrala de la moara satului Mogosoaia unde locuiesc, o canita de ulei de canepa , 1-2 cani de apa calda , o lingurita de sare si una de zahar, un pumn de boabe de tot felul de seminte: de in, de dovleac decojite, de mac si fructe goji , rosii si pline de vitalitate, seminte de rodie pentru decor.
Mod de preparare:
1.Intr-un vas de lut , asa cum facea si bunica demult, se pune drojdia dizolvata in lapte cald, semintele toate, zaharul si sarea si se amesteca cu faina si o cana de apa calda, pina se desprinde de maini, cam 10 minute, se adauga uleiul si daca este necesar apa calduta si faina.
2.Se lasa la dospit, invelit in prosop tesut, la loc cald , ca sa isi dubleze volumul. Se ia din nou la framintat inca 5 minute si apoi se pune in tava de copt unsa .
3.Se presara cu ce seminte vrei si se pune asa cu tava cu tot la usa cuptorului incalzit, intredeschisa ca o parte din caldura sa umfle aluatul din nou. Cand s-a umflat si s-a dublat se pune in cuptor, dupa ce se ung cu un strop de ulei ,se lasa la foc mediu 20 minute, se verifica si se intorc invers, dupa puterea cuptorului. Se mai lasa sa se prajeasca si sus si se scoate din cuptor.
4.Se acopera cu un prosop ud pentru ca minunata coaja sa se pastreze crocanta si buna mult timp. Asa acoperita cu servetul ud, painea se mai inveleste cu alte prosoape pana se raceste un pic.
Se serveste calda inca cu o cana de lapte cald si miere de albine....o grozavie !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu