vineri, 6 decembrie 2013

Muraturile toamnei - pivnita casei







Ingrediente: pastai, varza, castraveti, conopida, bame, pepeni verzi, dovlecei,gogonele, ardei iuti, orice alta leguma sau fructa care poate fi murata , sare de muraturi : eu pun 1-2 linguri la un litru de apa pentru ca sarea are multe ingrediente solide, otetul il diluez 1:1 , la un litru de apa pun 1-2 linguri de zahar, dupa cat vrem de dulce, adaugam radacini de hrean, piper boabe, foi de dafin, crengi si frunze de stejar sau hrean, boabe de enibahar, boabe de mustar, uneori chimen, daca doriti un gust mai deosebit.

Mod de preparare:
1. Se spala legumele si se combina cum se doreste in borcane, se pun boabele de mirodenii, frunzele, crengile, hreanul si toate cele uscate, apoi se face lichidul de murat.
2. Se masoara cata apa este necesara umpland borcanele cu apa si apoi desertand-o intr-o galeata, astfel putem sti cata moare ne este necesara.  Se pune sarea, zaharul, otetul si se amesteca bine cu apa ca sa se dizolve toate.
3. Se toarna peste legumele din borcane , se lasa o ora si se mai completeaza cu apa pina sus , pentru ca uneori sunt goluri de aer care se vor ridica, apoi se inchid cu capace ermetic.
4. Se lasa 2-3 zile in casa, apoi se dau la rece, in pivnita sau in alt loc racoros si intunecat. 
5. Se servesc dupa 4-5 saptamani cand au fermentat si sunt bune de servit ca garnituri la mancare.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Magazine on line