sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Tort cu mouse de portocale si ciocolata alba



Ingrediente: pentru blat: 2 oua mari, 10 linguri de lapte, 5 linguri de zahar si 10 linguri de ulei, coaja rasa de la o portocala si faina cat cuprinde, suc de la 2-3 portocale pentru insiropat blatul, pentru mousul de portocale: 4 galbenusuri, 3 linguri de zahar pudra, 350 ml de suc de portocale stors din portocale proaspete, 100 gr de ciocolata alba de calitate, 100 ml de frisca, un plic de gelatina sau o folie, ( eu am folosit agar agar 7 gr de pudra), 2-3 lingurite de coaja de portocale confiata sau din dulceata sau coaja rasa de la 1-2 portocale, bine spalate cu o sarma de vase. Pentru glazura: 100 gr de ciocolata si 100 ml de frisca 


Mod de preparare: 
Blatul: sunt 2 tipuri de blat care se pot folosi: 
1. Se face un kek de lamaie simplu din 2 oua, 10 linguri de lapte, 5 linguri de zahar si 10 linguri de ulei, coaja rasa de portocala si faina cat cuprinde ca sa iasa un aluat ca cel de clatite. Se toarna intr-o forma si vor iesi 2 foi, din kekul copt, se vor taia 2 foi subtiri sau 3 foarte subtiri. Eu am pus in tava lata de la cuptor si an taiat 2 foi rotunde subtiri de vreo 5-7 mm, una am folosit-o la tort, cea de-a doua am pus-o in congelator pentru alta data.
 2. Se poate cumpara un kek aromat si se sfarama, apoi  se presara in tava de tort cu margini detasabile si se turteste cu lingura ca sa se obtina aceeasi grosime. Se insiropeaza cu suc de portocale stors direct din 2-3 portocale proaspete. 
3. Se pune in tava cu margini detasabile foaia decupata de aceeasi dimensiune sau se face blatul din firimiturile de kek gata cumparat, turtit cu lingura si insiropat cu sucul de portocale.
4. Se face mousul astfel: se pune la incalzit ciocolata pe bain marie, se da deoparte si se amesteca cu frisca rapid. Se pun tot la bain marie galbenusurile cu zaharul pudra si se amesteca pana se ingroasa bine , se freaca omogenizandu-se, apoi se adauga ciocolata cu frisca si se incorporeaza. 



5. Se storc portocalele si se incalzeste sucul, apoi se dizolva gelatina in ea, se incorporeaza in amestecul de ciocolata si crema de ou, se amesteca ca totul sa fie bine incorporat, la final adaugandu-se coaja de portocale toacata mic sau dulceata sau coaja rasa.
6. Se pune mousul peste blatul subtire, se da la congelator pentru 20-30 minute.
7. Se topeste ciocolata pentru glazura pe bain-marie si se amesteca cu frisca bine, se da deoparte si se raceste.
8. Se pune peste mous glazura si se da din nou la frigider sa se intareasca inca 3-2 ore.
9. Se scoate din forma cu margini detasabile. Se orneaza si se presara cu coaja de portocale. Se taie si se serveste. Este delicios si are un gust deosebit. 


In sectiune 



Magazine on line