joi, 16 ianuarie 2014

Ceapa umpluta

Ingrediente: 4 cepe albe mari taiate in 2 , o cutie de  pasta de rosii,  sare, piper, ulei, pentru umplutura: orez , carne taiata cuburi sau carne tocata, mirodenii diverse pentru carne: cuisoare, piper , ienibahar, toate pisate , o rosie rondele.
Mod de preparare: 
1. Se taie cepele in doua, i se scot foile si se lasa cate 2 foi in fiecare cavitate de ceapa, se vor obtine o jumatate de ceapa mai mare si una mai mica, cele mici de tot, din interior se toaca si se adauga in umplutura.
2. Se face umplutura: se prajeste ceapa mica care a ramas resturi, se adauga carnea, se rumenesc, apoi se adauga orezul, mirodeniile, sarea si o lingura de pasta de rosii. Se prepara adaugandu-se o cana de apa si se lasa ca orezul sa absoarba zeama inca 5-10 minute pe aragaz. 
3. Dupa ce s-au  racit cateva minute se umplu cu orezul cepele jumatati. Se pun in picioare intr-o oala  nu prea inalta si se acopera cat nivelul lor cu pasta de tomate diluata cu apa si sare. Se pot acoperi cu o alta rondea de ceapa si o bucatica de rosie, cu ceea ce aveti la indemana si ce a ramas de la umplutura.



4. Se lasa la scazut la foc mic , se pot pune la cuptor ca sa rumeneasca frumos dupa ce s-au facut, dar nu este obligatoriu, decat daca se doreste. Se scot, dupa ce s-a facut orezul, separat din zeama in care au fiert. Zeama se pastreaza.
5. Se servesc cu zeama alaturi pusa in castron sau simple, ca atare .



Inainte de a fi pusa la fiert , cele 2 jumatati umplute, una peste alta, gata sa fie puse in oala.



Magazine on line