Ingrediente: 1 kg de gris, 500 gr de unt sau untura vegetala sau o combinatie de cele 2 , greutatea finala trebuie respectata, 1/4 lingura de drojdie uscata, 4-5 linguri de apa de flori/trandafiri, o cana de fistic, 1 l frisca lichida dulce, 500 ml de lapte, 8 linguri de amidon, sirop din 3 cani de zahar, 4 cani apa si apa de flori, 1 lingurita de zeama de lamaie
Mod de preparare:
1. Se topeste untul/untura si se pune in ea grisul, amestecandu-se cu o lingura ca sa se absoarba bine si grisul sa se inmoaie. Se lasa peste noapte sau cel putin 6 ore pina se va incepe prepararea prajiturii.Grisul trebuie sa absoarba untul sau untura si sa se umfle.
2. Se face crema din lapte si frisca lichida, puse intr- cratita, adaugandu-se amidonul si amestecandu-le usor pina se ingroasa, pe foc mic. Se adauga fisticul curatat, dar lasat intreg si apa de flori si se da deoparte ca sa se raceasca. Se acopera cu un propsop ud sau un capac ca sa nu faca pojghita deasupra budinca .
3. Se inmoaie drojdia in putina apa calduta, se adauga la gris dupa perioada de pauza si apa de flori, se amesteca bine cu mana ca sa se faca ca un aluat, se framinta bine pentru omogenizare, daca inca nu se face aluat, adica nu se leaga se adauga apa de flori sau apa calda si se continua framintarea, dar daca se respecta cantitatile de 1 kg de gris cu 500 gr de materie grasa se va obtine aluatul dorit, lipicios
4. Se intinde pe fundul unei tavi mai mari de cuptor jumatate din cantitate de aluat, dupa ce in prealabil a fost pusa hartie de copt, avand grija sa fie de 5 mm grosime aproximativa, niveland-o cu degetele si intinzand-o pe fundul tavii.
5. Se pune crema , intinzand-o uniform cu o paleta ca sa fie cat se poate de egala pe toata suprafata aluatului.
6. Deasupra se procedeaza astfel: se pune o folie de plastic si se intinde restul de aluat, cate putin din el, apoi se taie din el patrate care se aplica peste crema , ca un puzle care sa completeze toata suprafata.Vrem ca la final sa acoperim toata crema cu inca un strat de aluat .
7. Se face siropul din ingredientele enumerate si se lasa la racit. Apa de flori se adauga la sfarsit cand s-a stins deja focul.
8. Se da la copt in cuptorul incins la 200 grade si se lasa 40-60 minute , verificand daca s-a rumenit pe toate partile. Timpul depinde de cuptor si de capacitatile sale. Se scoate si se toarna imediat siropul rece peste prajitura calda ca se se absoarba rapid siropul si sa inmoaie grisul.
9. Se taie cu un cutit umezit in patrate pentru servit.
10. Se serveste rece dupa 1-2 ore.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu