https://chefpentruozi.ro/portfolio/galusti-de-mamaliga-umplute-cu-ciuperci
Un frumos concurs de la Selgros ,, Chef pentru o zi 2018" unde am postat
Galusti de mamaliga umplute cu ciuperci (reteta din Bucovina) :
Ingrediente:
mămăliga: 500 gr de mălai, 200 gr de caș uscat, 50 gr de unt, 1 l apă, sare după gust
Un frumos concurs de la Selgros ,, Chef pentru o zi 2018" unde am postat
Galusti de mamaliga umplute cu ciuperci (reteta din Bucovina) :
Ingrediente:
mămăliga: 500 gr de mălai, 200 gr de caș uscat, 50 gr de unt, 1 l apă, sare după gust
umplutura de ciuperci: 400 gr de ciuperci de pădure sau un amestec de ciuperci, după plac, o ceapă tocată, un pahar de smântână grasă, 50 gr de unt, 1/2 pahar de vin, piper și sare după gust.
sos prăjire pentru găluști: 2 ouă, o cană de lapte si două linguri de mălai, 200ml de ulei, 50 gr de unt pentru prăjit, smântână grasă pentru servit
1. Se face o mămăligă mai vârtoasă, din mălai, cașul ras, unt și sarea care se adaugă după ce apa este fierbinte. Se amestecă energic cu un tel sau cu un meleșteu ( un băț mai gros de învârtit mămăliga cu spor), dacă nu, telul își face treaba. Se fierbe 15-20 minute, apoi se răstoarnă pe o suprafață largă pentru a se răci. Trebuie lăsată să fie rece complet pentru când o vom folosi.
2. Se pune la prăjit în tigaie cu o lingură de ulei, ceapa tocată fin, ciupercile spălate și tocate și untul. Se călesc ușor, apoi se adaugă vinul și smântâna, se fierb împreună încă 10 minute până scad și devin mai uscate, dar nu foarte uscate. Se pun la răcit cipercile călite pentru a putea fi folosite ca umplutură, atunci se vor mai închega și vor fi ușor de manipulat.
3. Se amestecă ouăle cu laptele și cu mălaiul cu o furculiță, energic. Se ia în mână din mămăliga răcită, se face o adâncitură cu o lingură și se pune umplutura, apoi se adaugă încă un boț de mămăligă, se acoperă umplutura și li se dă formă o ovală, turtită. Se dau prin sosul de prăjire și se pun în tigaia încinsă cu ulei si ceva unt, adică 50 gr, pănă se rumenesc.
4. Se servesc pe un pat de smântână grasă. E de preferat să folosim o smântână de Bucovina, grasă, adevărată pentru un gust autentic. Ciupercile pot fi de pădure, eu am folosit ghebe mici, de pădure, păstrate de toamna trecută, amestecate cu ciuperci brune de cultură.
Această rețetă face parte din zestrea familiei bunicii din partea mamei, de loc din Moldovița, care ori de câte ori o vizitam ne făcea ceva bun. În majoritatea cazurilor, ceva bun erau găluștile de mămăligă, o mămăligă uscată pe care o folosea ca materie primă pentru acest fel delicios.
Mama mea a preluat-o pentru că noi, copiii o îndrăgisem și a devenit rețeta de dumincă, făcută cu drag, cel puțin odată pe lună.
La rândul meu, am obișnuit copiii mei cu rețeta dragă a bunicii, o punem pe masă ca cină copioasă ori de câte ori ne dorim să mâncăm ceva autentic, consistent și caloric-sănătos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu