vineri, 24 ianuarie 2014

Sos indian delicios cu garam masala

 Ingredientele pregatite pentru sos, fara cele iuti, pe care le folosesc rar

Ingrediente: o ceapa tocata mica, 2 linguri de unt sau grasime de vita, 2 linguri de zeama, 1 lingura de ghimbir si usturoi pasta, 1 lingura de garam masala pudra( care contine: usturoi, turmeric sau curcuma,chili rosu, coriandru, piper negru, cuisoare,scortisoara, chimen, cardamon verde,nucsoara si ghimbir in proportii diferite), 1 lingura de ardei chilli ( daca doriti iute ), 1 lingura de chimen pudra, 1 frunza de dafin, 1/2 cana de iaurt, 1 cana de pasta de tomate, 1/4 lingura de ardei iute ( daca se vrea foarte iute), sare si piper, 1 lingura de amidon, 1/4 cana de apa, ulei de alune, daca nu aveti folositi ulei de masline, 1/4 lingura de schinduf ( fenugreek sau helbe) - acest ultim ingredient este cel ce da gustul specific acestui sos.

Mod de preparare: 
1. Se pune uleiul de masline in tigaie si se incinge , se prajeste ceapa tocata  si untul si se caleste 1 minut, se da focul mic , apoi se pune ghimbirul pudra si usturoiul pisat bine ( ca o crema), pudra de garam masala, chili, chimenul  si se prajesc usor sa iasa mirosul deosebit de delicios, apoi se pune zeama de lamaie, iaurtul si pasta de tomate , apa, frunza de dafin si se amesteca bine de tot la foc mic ca sa dea un clocot .
2. Se lasa la foc mic 10 minute si se adauga spre sfarsitul timpului de fierbere amidonul dizolvat in putina apa si se da un clocot . Se adauga schinduf - ul si se mai lasa inca 2 minute ca sa se amestece aromele.
3.Se da deoparte si se foloseste pentru diferite feluri de mancare: 

cu naut: se pune nautul fiert in sos si se mai da un clocot - daca doriti sa aveti un pic de iuteala se adauga ardeiul iute tocat foarte mic sau zdrobit si facut pasta. 

cu peste sau carne: se adauga carnea sau pestele in sos si se serveste cu paine calda , ca sa adaptam reteta la mediul romanesc. 

Iar daca dorim sa folosim orez la sos se poate consuma de catre vegetarieni , orezul fiind simplu, fiert cu apa doar, dar este necesar sa folosim orez basmati.

cu orice alta leguma : se adauga sosul peste leguma dorita, fiarta in prealabil, se da un clocot si se serveste.


 Aici este sosul in tigaie , dupa ce a scazut si s-a ingrosat frumos


Cu peste si pastai 


Cu naut si boabe de porumb 



Sosul, de aceasta data picant, cu orez  basmati, am adaugat chilli , de aceea si culoarea s-a schimbat.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Magazine on line